Svårt att sova, många känner sig säkert igen i det. Det kan vara tillfälligt pga. problem i familj eller på jobb, det kan bero på fysiska problem eller att man generellt sätt sover oroligt. Oavsett anledning finns det ett antal tips och knep att ta till innan man går till doktorn och får medicin utskrivet.

Undvik tupplurar och träna regelbundet

Om du har svårt att sova försök att undvika tupplurar, särskilt på eftermiddagen. En tupplur kan hjälpa dig att komma igenom dagen, men om du upptäcker att du inte kan somna vid sänggåendet kan det hjälpa att sluta med dessa tupplurar. Det hjälper dig också att träna dagligen, både får din kropp och din själ. Hård och pulshöjande träning är nästan alltid bäst, men även lätt träning är bättre än ingen aktivitet alls. Motion kan nästan göras när som helst på dygnet, men försök att inte träna precis innan du går till sängs utan låt din kropp återhämta sig minst en timme innan du lägger dig.

Koppla av

Din kropp behöver tid för att växla till sömnläge, så spendera den sista timmen före sängen för att göra en lugnande aktivitet som att läsa. För många kan användning av en mobil/dator eller TV göra det svårt att somna eftersom den speciella typen av ljus som kommer från skärmar aktiverar hjärnan och gör det svårt att somna. Så om du har problem att somna, undvik skärmar före sänggående och under natten. Använd din säng endast för sömn och att ha sex, på så sätt stärker du sambandet mellan säng och sömn.

Om du fortfarande har svårt att sova kan det vara aktuellt att prata med din läkare eller hitta en specialist. Det kan också vara användningsbart att registrera din sömn i en sömndagbok för att bättre kunna utvärdera mönster eller problem som du lättare kan upptäcka. Sömnen är en så otroligt viktig del i en människas livskvalitet, så se till att vårda den.

Svara