En mycket bra sak att ha om det är så att du äger ett hus, det är en luftavfuktare. Särskilt om det är så att du har en ganska hög luftfuktighet. Med en sådan kan du undvika att drabbas av fuktskador och mögel. Om du vill jämföra olika modeller av luftavfuktare, så kan du göra det på Konsumentmagasinet.se. En luftavfuktare kan även vara bra för att kunna skapa ett behagligare inomhusklimat.

Då du ska välja en luftavfuktare, så är det viktigt att ta hänsyn till saker som fuktbelastning, temperaturförhållanden samt även hur stort själva utrymmet som ska avfuktas är. Det är nämligen så att olika modeller av avfuktare, de har olika teknik. Det gör att vissa av dem är bättre anpassade för att användas i en kall krypgrund än en varm tvättstuga. Sedan är det även viktigt att veta att både prestanda och energiförbrukning kan variera en hel del.

Olika typer av avfuktare

Idag finns det två huvudtyper av fristående avfuktare. Den ena kallas för kondensavfuktare eller kylavfuktare. Den andra heter sorptionsavfuktare. Sedan finns det en tredje variant med, som är en termisk avfuktare. Men den är en fast installation i nybyggda hus.

När det gäller så kallade kondensavfuktare så fungerar den som så att den använder sig av ett köldmedium för att skapa en yta som är kall. När luft som är varm eller fuktig kommer i kontakt med denna kalla yta, så bildas det kondens. Denna kondens hamnar i vattentanken. Denna variant av luftavfuktare är den vanligaste typen av fristående luftavfuktare att använda inomhus. Den lämpar sig allra bäst att ha i delar av huset som är uppvärmda, så som i en tvättstuga till exempel.

När det gäller en sorptionsavfuktare så fungerar den som så att den använder sig av ett absorberande material, det så att den ska kunna ta upp vatten från luften. Den är lite som en svamp kan man säga. När materialet har mättats med vatten/fukt så kommer det att droppa ner i form av vatten. Det ner i en kondensator. Den leder sedan bort fukten. Det i form av en varmluftström genom en kanal eller slang. Denna variant har alltså ingen vattenbehållare som måste tömmas.

Välj avfuktare efter funktioner och kapacitet

För att du ska hitta en luftavfuktare som passar dig så är det bra att jämföra olika modeller samt se vad de har för funktioner och var de har för kapacitet.

Svara